fbpx

Akram Khan Company (gbr)

Outwitting the Devil

THEATER HEERLEN – RABOzaal
WO 30 JUN 2021
20.00 uur
vanaf €21,-


Een prikkelende visie op de conventies van de klassieke Indiase danswereld en de kathak

Toen de wereldberoemde, Brits-Bengaalse choreograaf Akram Khan als jongetje voor het eerst Leonardo da Vinci’s fameuze Laatste Avondmaal zag, was hij in verwarring. Hoezo wereldberoemd, als hij er niets in herkende? Niemand die op hem leek, geen enkele overeenkomst met zijn geloof of cultuur?

Jaren later ontdekte hij een andere versie van het iconische beeld: The First Supper van Susan Dorothea White. Dezelfde opstelling, maar dan met vrouwen uit alle windstreken van de wereld. De enige witte persoon zit op de plaats van Judas, de verrader. Geïnspireerd door die radicale, anti-koloniale interpretatie geeft Khan nu zijn prikkelende visie op de conventies van de klassieke Indiase danswereld en de kathak, de Noord-Indiase danstaal waarmee hij opgroeide en wereldfaam verwierf.

Outwitting the Devil is een geconcentreerd epos over de mensheid in het ‘Antropoceen’; het tijdperk dat getekend wordt door het handelen van de mens. Khan en zes dansers gaan in het stuk op zoek naar fragmenten van verloren kennis in de brokstukken van kleitabletten en verhalen van gevallen goden. Khan herleest op deze wijze het 4000 jaar oude Gilgamesj-epos – indertijd geschreven op kleitabletten – als een parabel voor de moderne mens. In het epos arriveert koning Gilgamesj op een van zijn reizen in een schitterend woud. Toch vernietigt hij het bos om de monsterlijke bewaker ervan te kunnen doden.

Duur: ~ 80 min. zonder pauze

Er is ook een voorstelling op dinsdag 29 juni om 20.00 uur, voor meer informatie klik hier.

Na afloop van de voorstelling vindt er een aftertalk plaats. De live stream is gratis te volgen via deze link.

Workshop

Bij deze voorstelling wordt een workshop aangeboden. Voor zowel beginners en gevorderden, geen danservaring vereist. De workshop combineren met de voorstelling? Dat kan! Je betaalt dan € 32,50 voor de voorstelling plus de workshop. Bestellen kan in dat geval alleen telefonisch: +31 (0)45 571 66 07.

Aanpassingen omtrent Covid-19 

Door alle maatregelen rondom Covid-19 en de vele wijzigingen hierin, hebben wij een aantal aanpassingen moeten doorvoeren. Zo houden wij ons aan het Covid-19 protocol, blijft het organisatorisch uitvoerbaar én kunnen uw veiligheid blijven garanderen. Zo kunt u tijdelijk niet uw eigen stoel kiezen, bestelt u bij voorkeur online, komt u alleen met mensen uit uw huishouden naar het theater én annuleert u kosteloos uw tickets als u klachten heeft. Een overzicht van al onze maatregelen leest én ziet(!) u hier. Of bekijk onze veelgestelde vragen pagina.