fbpx

Dance or Die + Vlucht

regie: Roozbeh Kaboly (2018) + Wiam Al-Zabari (2018)

Filmhuis De Spiegel
do 10.03.2022 | 20.00 uur + wo 23.03.2022 | 14.00 uur
Film Documentaire / Film
vanaf €8,50


Met Nederlandse ondertiteling

Dance or Die

‘Dance or Die’ is het levensmotto van de Syrische danser Ahmad Joudeh (27). Het staat in zijn nek getatoeëerd. Dans is Ahmad’s leven, maar het wordt hem onmogelijk gemaakt in zijn door oorlog getroffen geboortestad Damascus. Sinds anderhalf jaar woont hij in Nederland en danst hij bij Het Nationale Ballet. Zijn verhaal wordt wereldwijd door de media opgepakt en hij treedt op in binnen- en buitenland, met grootheden als Sting en danser Roberto Bolle. Toch worstelt hij met zijn nieuwe leven. Hij mist zijn familie, die nog steeds in Syrië is. Bovendien is de druk om het hier te maken groot. Regisseur Roozbeh Kaboly volgde Ahmad op de voet en maakte met ‘Dance or Die’ een indringende documentaire over veerkracht en het verlangen naar autonomie.

Trailer:
https://witfilm.nl/project/de-wolf-danst-documentaire-dance-or-die/

Vlucht

In ‘Vlucht’, onderdeel van ‘de Wolf Danst’, laten regisseur Wiam Al-Zabari en choreografe Krisztina de Châtel (die beiden hun thuisland zijn ontvlucht) ons voelen hoe het is om te moeten vluchten. Vanuit onze eigen vertrouwde –Nederlandse- omgeving nemen zij ons mee op een angstige vluchttocht. Alsof we een van de achterblijvers zijn, zien we een groep dansers vanuit een typisch Nederlands dorp, via het bos en de duinen de zee in vluchten, hun vrijheid tegemoet. Onderweg worstelend met de natuur en haar onvoorspelbare krachten; een symbool voor de obstakels die overwonnen moeten worden om een vlucht tot een goed einde te kunnen brengen.

Trailer:
https://witfilm.nl/project/de-wolf-danst-vlucht/

Deze films maken deel uit van het themaprogramma Dans, actualiteit & de beweeglijke brug tussen polariserende perspectieven.

duur: ~ 65 Min.