fbpx

Hans van Manen

“als ik een ballet per dag kon doen…”

Een film van Ulla C. Grohs | Livestream
zo 10.04.2022
14.00 uur
gratis


Aan de hand van geselecteerde dansstukken uit verschillende creatieve periodes, presenteert de film uit 1999 een fragmentarisch retrospectief van het werk van de kunstenaar. In de internationale kritiek wordt van Manen gezien als een ‘revolutionaire klassiek kunstenaar’. Het werk van Van Manen, dat bestaat uit meer dan 100 klassieke en moderne dansstukken, wordt over de hele wereld gedanst. De film concentreert zich op fragmenten uit het creatieproces van de stukken COUPLE en ZERO HOUR bij het Nederlands Dans Theater in 1998.

Ook zijn er dansfragmenten te zien uit:
Sarcasmen (1981), Trois Gnossiennes (1982) en Twilight (1972) = Benefietgala Dansersfonds 1995 Amsterdam
Kleines Requiem (1996) en Solo (1997) = Stuttgarter Ballett 1997
Metaforen (1965), Three Pieces For Het (1997), Vijf Tango’s (1977) = Het Nationale Ballet 1998


Dit beeld van een voortreffelijk kunstenaar, zijn werk en zijn menselijk profiel is bedoeld om dans als kunstvorm toegankelijk te maken voor een breed publiek. Met het klassieke uitgangspunt van een documentaire verklaart de film/protagonist zich niet vanuit het kundige commentaar, maar vanuit Van Manens zichtbare artistieke werk, vanuit zijn uitspraken en handelingen en vanuit zijn omgeving (dansers, medewerkers, vrienden). Een netwerk van zeer persoonlijke uitingen van Van Manen verbindt de filmopnames tot een indringend portret van een indrukwekkend kunstenaar.

Het was mogelijk talrijke balletten te tonen door een creatieve filmmontage, waarbij de dansstukken duidelijk werden ingekort, maar belangrijke elementen van de stukken toch werden vastgelegd. Zo ontstond telkens een korte nieuwe muziek- en danscreatie. De oorspronkelijke Van Manen-compositie tussen muziek en beweging werd echter bewust behouden, zodat de dansfragmenten in hun cinematografische montage de authentieke ‘Van Manen-dans’ laten zien. Een dramaturgische uitzondering hierop vormen de openingstitels, die worden begeleid door de lead-muziek die ook de aftiteling opluistert. De auteur koos het muzikale leidmotief uit de bioscoopfilm THE TANGO LESSON van Sally Potter, een grote inspiratiebron voor Hans van Manen.

Duur: ~ 60 min.