Lamenta

Koen Augustijnen, Rosalba Torres Guerrero – Siamese Cie (BEL/ESP)

Theater Heerlen / RABOzaal
di 07.03.2023
20.00 uur
vanaf €14,-


Een oude Griekse traditie in een emotionele, moderne performance met live muziek.

In Lamenta brengen de choreografen Koen Augustijnen en Rosalba Torres Guerrero (Siamese Cie) negen dansers – live begeleid door muzikanten uit Epirus – samen rond de ‘miroloï’; de Griekse traditionele rouwzangen die klaagvrouwen brengen tijdens begrafenisceremonies en feesten. De choreografie begint met de miroloi in hun oorspronkelijke vorm. Langzaam worden andere invloeden toegelaten, die de liederen en performance actualiseren binnen een hedendaagse context.

Lamenta zoomt in op de lichamelijke beleving van emoties die we ervaren wanneer we rouwen om verlies. In alle culturen bestonden rouwrituelen waarin met zang en dans uiting werd gegeven aan deze emoties. Veel van deze rituelen zijn verloren gegaan. Maar, in sommige culturen en regio’s, zoals bijvoorbeeld in Epirus in het Noorden van Griekenland leven ze nog.

Nieuwe opnamen
De choreografen Koen Augustijnen en Rosalba Torres Guerrero (Siamese Cie) hebben de laatste jaren regelmatig in Griekenland gewerkt. Ze maakten er kennis met de miroloi, die niet alleen op begrafenissen gezongen worden maar ook wanneer iemand de familie verlaat om te trouwen of te emigreren. Samen met Xanthoula Dakovanou (artistiek leidster Kerasovo Music festival) en klarinetspeler Nikos Fillipides, die de traditie van de miroloi in leven houden, maakten ze nieuwe opnamen van de Griekse rouwliederen. Deze vormen de emotionele ruggengraat van de productie.

Over de makers
Koen Augustijnen en Rosalba Torres Guerrero (Siamese Cie) maken al meer dan 20 jaar deel uit van het Belgische en internationale danslandschap. Vanwege hun verbondenheid creëren zij hun werk onder een nieuwe artistieke naam: Siamese Cie. Het duo maakt zeer bewust gebruik van hybriditeit, culturele mengvormen en eclecticisme om nieuwe betekenissen te generen uit interdisciplinaire cross-overs. Beiden zijn heel erg geïnteresseerd in het omzetten van emotionele eigenschappen in een fysieke performance en dans door middel van het lichaam.