Revisor

Crystal Pite / Kidd Pivot (CAN)

Theater Heerlen / RABOzaal
di 28.03.2023 + wo 29.03.2023
20.00 uur
vanaf €15,50


“A nightmarish, beautiful, mind-blowing journey.” – The Telegraph ★★★★★

“Marvelously danced and superbly staged.” – Independent ★★★★★

Winnaar Olivier Award voor Beste Nieuwe Dansproductie 2022.

Crystal Pite is een van de associate choreographers bij Nederlands Dans Theater. In 2012 oogstte zij tijdens schrit_tmacher al veel lof met Dark Matters. Zij zou terugkomen op het schrit_tmacherprodium ter gelegenheid van het 25ste jubileum van het festival in 2020. Corona gooide roet in het eten. Des te verheugder zijn wij dat zij alsnog komt. Zeker nu Revisor in april 2022 de prestigieuze Olivier Award voor Beste Nieuwe Dansproductie heeft gewonnen.

Pite maakte Revisor met nog zo’n topkunstenaar, toneelschrijver Jonathan Young. In een hybride productie op het snijvlak van – ijzersterke – dans, theater/komedie en beeldende kunst en met bijdragen van bekende Canadese acteurs zien we een groep bureaucraten aan het werk. Dan arriveert de revisor. De groep ziet haar voor een hogere ambtenaar aan; één voor één halen de bureaucraten alles uit de kast om een wit voetje bij de hoge ambtenaar te halen.

Kritisch danstheater
Pite & Young Revisor baseerden hun Revisor op Nikolai Gogols gelijknamige satirische komedie uit 1836. Gogol verpakte zijn kritiek indertijd in een komedie, Pite & Young vatten hun scherpzinnige kritiek op de samenleving, waarin corruptie, hebzucht en misleiding hoogtij vieren, in de vorm van vernieuwend danstheater. Eerder maakten de twee samen Betroffenheit; ook deze productie werd bekroond met de Olivier Award for Best New Dance Production.