fbpx

SIDEWALK MOVIES

Cinedans en Lima Film

Binnenstad Heerlen
03 JUL – 11 JUL 2021
€0,00


In SIDEWALK Movies is de stad het decor én het onderwerp en zijn de performers zowel de flaneurs als de onruststokers. Met gefilmde creaties en met ‘hier en nu’-optredens zorgen klassiek geschoolde en moderne dansers, skaters en streetdancers voor een mix aan ervaringen zoals alleen die stad de bieden kan. Urban art, live in Heerlen.

In de belangrijkste winkeladers van Heerlen zijn gedurende de dag (dans)-films te zien. Er zijn drie looproutes, die het publiek in kleine groepen (met muziek/info via koptelefoon) of op eigen gelegenheid (muziek/info via QR-code) kan volgen.

Met medewerking van Cinedans (coproducent), LIMA, SCHUNCK, EYE Filmmuseum Amsterdam en Stadsarchief Rotterdam

Met dank aan Stichting Royal, Dela, Boekhandel Van Der Velden/Van Dam, Berden, SCHUNCK, Theater Heerlen, Weller/Heerlen Mijn Stad en ‘PAND.

Locatie overzicht


Royal Theater, Wilhelminastraat 6 

Films:
Animatie
Concept Karin Post (choreografie) i.s.m. Yvonne Fontijne (visualisatie) Decor voor introdans.

EXQUISITE ZOMBIES “Stampede”
Surrealistisch geïnspireerde filmmethode waarbij een verzameling dansbewegingen visueel wordt samengesteld.


Boekhandel van der Velden – Van Dam, Promenade 153-155

Films:
Hoogstraat (1929)
De oude binnenstad van Rotterdam. Bedrijvigheid, winkelend publiek, etalages, ballonverkoper,speelgoed, lampen, straatvermaak, enz. in de Hoogstraat.

Op stap met de Passage Bioscoop door Amsterdam (1922)
Film die op verschillende manieren het straatleven registreert.


Berden, Promenade 12 

Films:
Vanishing Points
Twee dansers zetten de tango op z’n kop. De spanning wordt opgevoerd in een heen- en -weer, wel -of- niet beweging. Het verlangen om de hoek om te gaan en elkaar in de ogen te kijken is evenzo groot als beangstigend. Wordt het een ontmoeting met de ‘ware’? Choreograaf: Emmanuelle Lê Phan en Elon Höglund.

Lil’ Buck
Tussen de vier wanden van een doos weet Lil Buck met zijn onnavolgbare souplesse en haast bovennatuurlijke gave de zwaartekracht te tarten. Met de kleding van Givenchy door Richardo Tisci & Conquistador zuigt hij de aandacht van passanten naar zich toe wat wordt benadrukt door setting in een etalage van een warenhuis. Regisseur: Jacob Sutton.

Roadworks
Gedurende de eerste helft van het decennium van de jaren tachtig voerde Hatoum een ​​reeks controversiële voorstellingen uit, boordevol politieke inhoud. In dit kader werd dit stuk in 1985 geproduceerd in de straten van Brixton, een overwegend zwarte arbeiderswijk, gelegen aan de rand van Londen. Hatoum voerde twee performances uit in het kader van een actie van een andere kunstenaar Stefan Szczelkun, getiteld ‘Roadworks’, waarbij het de bedoeling was een relatie te creëren tussen een specifieke groep kunstenaars die ingrijpt in een verarmde gemeenschap. Op deze manier zouden deze kunstenaars hun werk produceren in een omgeving en voor een heel ander publiek dan dat gewoonlijk bezoekende musea en galerieën. Choreograaf: Mona Hatoum.


SCHUNCK, Bongerd 18

Films:
In Plain Sight
Drie performers versmelten met de stroom in een boulevard in Teheran.
Regisseur: Tanin Torabi.

Challenge The Comfort Zone
Nieuw werk in het kader van SIDEWALK Movies 2021 op de muziek ‘Drifting at 432hz’ van de Unicorn Heads.
Regisseur: Tanja Ritterbex.


‘ PAND, Promenade 43

Films:
Animatie
De ritmische verschijning van series abstract bewegende balletjes verraden een organische oorsprong: met behulp van een motion capture system zijn de voeten van een lopende danser vastgelegd en geabstraheerd. Je ziet geen mens maar voelt wel de menselijke origine. Concept/ Karin Post (choreografie) i.s.m. Yvonne Fontijne (visualisatie)

Riet in de wind
Vijf koppels dagen de zwaartekracht uit en betoveren.

Slow
Met een lange aanhoudende horizontale beweging portretteert Karel van Laere de stedelijke omgeving waarin het kwetsbare lichaam geruisloos voortrolt temidden van machinerieën en systemen.
Regisseur: Karel Van Laere.


Maanplein, Maanplein 34

Films:
END OF THE BLOCK
Live dans en ‘stickman-animation’ laten de harde realiteit zien van wat er gebeurt als je ambities verder reiken dan je postcode. Regisseur: Kyle Stevenson.


Maanplein, Maanplein 12

Films:
Diamond Dancers
Een grote groep oudere ‘line dancers’ komt in een witte tourbus naar Amsterdam om een ​​flashmob op te voeren op de Dam. Regisseur: Quirine Racké en Helena Muskens.

Moving Athens
Dans, auto’s, treinen, vliegtuigen. Steden zijn fascinerend.
Moving Cities viert dit. Moving Cities, opgericht in 2014 in Londen door Wind & Foster-regisseur Jevan Chowdhury, legt internationale dansers vast in echte settings. Regisseur: Jevan Chowdhury.

Moving Barcelona
Dans, auto’s, treinen, vliegtuigen. Steden zijn fascinerend.
Moving Cities viert dit. Moving Cities, opgericht in 2014 in Londen door Wind & Foster-regisseur Jevan Chowdhury, legt internationale dansers vast in echte settings. Regisseur: Jevan Chowdhury.

Moving Southwark
Dans, auto’s, treinen, vliegtuigen. Steden zijn fascinerend.
Moving Cities viert dit. Moving Cities, opgericht in 2014 in Londen door Wind & Foster-regisseur Jevan Chowdhury, legt internationale dansers vast in echte settings. Regisseur: Jevan Chowdhury.


Theater Heerlen, Burg. Van Grunsvenplein 145

Films:
Freistil Master
Wanneer de grenzen tussen freerunning, breakdance en performance-dance vervagen, ontstaat er iets nieuws door de convergentie van de drie stijlen, een interactie tussen mens, hun omgeving en uiteindelijk een afgewerkt muziekstuk. Regisseur: Jannis Lenz.

Hang on – Carry on
Het vinden van je soulmate is het enige dat telt. Regisseur: Michiel Vaanhold

Schwerelos – Zero G
Op een bijna gewichtloze manier trekt een groep spoorzoekers door de grote stad. Poetry slammer Fatima Moumouni vertolkt de levenshouding van de jongeren.

Tegels
Deze animatie is gemaakt met behulp van een grote fotografische verzameling straatstenen. In volgorde bekeken, onthult het frame van de tegels beweging en melodieën. Regisseur: Johan Rijpma.

The Duallist
Overal waar we vandaag gaan, houden CCTV-camera’s ons in de gaten. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde collectief MediaShed besloot gebruik te maken van de CCTV-netwerken als een manier om films te maken. Door de camera’s te hacken en te kapen, creëert MediaShed zijn eigen televisiestudio in gebouwen, winkelcentra of de straten van elke stad. De film ‘The Duelists’ is een van de eerste resultaten en combineert gratis media met free running. Free running, of Parkour, gebruikt de infrastructuur van de stad en geeft deze nieuwe energie. In samenwerking met de professionele parkour breakin’crew Methods of Movement werd een gechoreografeerde performance gefilmd in een winkelcentrum gedurende drie opeenvolgende avonden. Regisseur: David Valentine.