fbpx

SIDEWALKS OFF Festival

SIDEWALK

03.07 – 11.07.2021

Binnenstad Heerlen

Een openbaar programma met dansfilms en live performances in de stad

Onze beleving van de stad verandert voortdurend. Het afgelopen jaar hebben we iets meegemaakt dat voor de meesten van ons volkomen nieuw was: verlaten straten en pleinen, waar niet de drukke mensen het beeld bepalen maar waar de stille gebouwen domineren. In deze veranderende context heeft corona ons met een nieuwe werkelijkheid opgezadeld: de anderhalvemetersamenleving. Ook choreografen en dansers verhouden zich tot dit nieuwe en onbekende. Aangezien zij de regisseurs zijn van beweging, biedt schrit_tmacher aan de regio verbonden makers de mogelijkheid om in de veranderende stad een nieuw platform voor hun kunst te creëren. Samen met andere makers, uit uiteenlopende disciplines. SIDEWALK doet verslag van deze vernieuwing – in vier delen –  met de stad als decor én onderwerp.

Curator: Karin Post voor schrit_macher Festival.


SIDEWALK MOVIES

03.07 – 11.07.2021

In SIDEWALK Movies is de stad het decor én het onderwerp en zijn de performers zowel de flaneurs als de onruststokers. Met gefilmde creaties en met ‘hier en nu’-optredens zorgen klassiek geschoolde en moderne dansers, skaters en streetdancers voor een mix aan ervaringen zoals alleen de stad de bieden kan. Urban art, live in Heerlen.

In de belangrijkste winkeladers van Heerlen zijn gedurende de dag (dans) films te zien. Er zijn drie looproutes, die het publiek in kleine groepen (met muziek/info via koptelefoon) of op eigen gelegenheid (muziek/info via QR-code) kan volgen.

Met medewerking van Cinedans (coproducent), LIMA, SCHUNCK en EYE Filmmuseum Amsterdam


SIDEWALK (S)PACES

03.07. – 04.07.2021
10.07. – 11.07.2021

Kunstenaars uit verschillende disciplines transformeren een leegstaande winkelruimte met rondom etalages in een decor voor dans. Ruimte en dans vormen een Gesamtwerk, waarin een afwisselende reeks van korte performances telkens een ander perspectief op onze nieuwe werkelijkheid laat zien. Lege ruimte wordt levendig environment waarin performers de wereld opnieuw ontdekken.

Performers: Simon Bus, Audrey Apers, Tanja Ritterbex, Reggy van Bakel, Kelly Vanneste

Beeldend kunstenaars: Tanja Ritterbex (Berlijn, Heerlen), Rob Birza (De Ateliers, Amsterdam) en Mauri Loots ( Maastricht Institute of Arts).

Met dank aan Weller.


RIET IN DE WIND

03.07. – 04.07.2021 | 12.00 – 17.00 uur
10.07. – 11.07.2021 | 12.00 – 17.00 uur

Onaangekondigd, wordt het winkelpubliek op straat verrast door dans geïnspireerd door street dances uit de jaren 70.

Choreografie Simon Bus, Jennifer Romen, Audrey Apers, Roshanak Morrowatian

Muziek: Reggy van Bakel

Uitvoering: dansers via SCHUNCK Dans, HJS en The Notorious IBE


SIDETALK New Encounters 

03.07.2021

In Salon New Encounters brengt choreograaf en curator Karin Post dans in verband met andere (kunst)disciplines.

Choreografen, dansers, musici, kunstenaars en filmers reageren op de culturele en maatschappelijke ontwikkelingen met onze veranderende stad als het decor én het onderwerp voor verschillende verhalen en dialoog.

Het multi disciplinaire filmprogramma SIDEWALK Movies – onderdeel van schrit_tmacher 2021 – vormt de aanleiding voor een reeks ‘hier en nu’- opdrachten en optredens als resultaat van artistieke dialogen tussen meerdere creatieve stemmen (eveneens onderdeel van schrit_tmacher 2021). Met medewerking van o.a. Audrey Apers, Joseph Simon, Simon Bus, GJ van Stiphout, Anne Nguyen, Hugo Morales, Rob Birza, Tanja Ritterbex, Sandra Kramerova. 

Samen met deze makers, artistieke coaches en experts op het gebied van klassieke- en urban arts bespreken we in Salon New Encounters hoe multi disciplinaire opvattingen een bron van energie en inspiratie kunnen vormen voor de kunstenaarspraktijk met urban arts (live) in Heerlen.

Verder mmv o.a.: Jan van Eijckacademie, SCHUNCK, Maurice Hermens, Notorious IBE.


WORKSHOP/PERFORMANCE
Dirty Little Virus.

04.07.2021

In een workshop/performance voor het PLT theater Heerlen brengt Karin Post (regie) hiphop-choreograaf Anne Nguyen (Cie. par Terre, FR) in contact met componist Hugo Morales (NL). Zij geven met lokale dansers/performers en graffitikunstenaars in een surrealistische set een bespiegeling op de huidige corona-situatie: een nieuwe manier voor beweging op afstand. De medische anti-virus campagne komt direct terug in een spectaculair en explosief gebeuren.

Choreografie: Anne Nguyen (Cie. par Terre, FR)
Muziek: Hugo Morales (NL)
Concept/Regie: Karin Post (NL)
Uitvoering: met dank aan Cultuurhuis Heerlen