fbpx

Skiagraphia

Siba Sahabi i.s.m. Andrés Marín (DEU/IRN)

Theater Heerlen / LIMBURGzaal
wo 08.03.2023
20.30 uur
vanaf €19,50


Een spannende mix van flamenco, moderne dans, elektronische muziek en beeldende kunst.

In de beeldende dansvoorstelling Skiagraphia (schrijven met schaduw) heeft een van de personages de stap naar onsterfelijkheid gemaakt. In een ingenieus decor van bewegende sculpturen onderzoeken de wereldberoemde flamencodanser Andrés Marín (de sterfelijke) en moderne danseres Kalin Morrow (de onsterfelijke) de menselijke drang om vast te houden aan het leven en wat daar van overblijft wanneer de levensduur onbeperkt is.

Het verhaal van deze interdisciplinaire productie van de Duits-Iraanse vormgeefster Siba Sahabi grijpt terug naar de scheppingsmythe van Plinius. Deze gaat over de menselijke drang om vast te houden aan het leven. Skiagraphia tilt de mythe naar de toekomst en verbindt haar met de moderne ideeën van het transhumanisme. Deze filosofische stroming probeert te bereiken waar de mensheid van droomt: het herscheppen of voortzetten van het leven buiten onze vervaldatum.

Als de dood de drijvende kracht achter het leven is, welke drijfveren blijven dan over wanneer je onsterfelijk bent?

In Skiagraphia onderzoekt de onsterfelijke, gevrijwaard van zorgen over haar beperkte levensduur, haar kracht en mogelijkheden in een nieuwe, eeuwige versie. Maar als onsterfelijke mist zij ook de emoties die gepaard gaan met vergankelijkheid, verlies en dood. Hoe beleef je hoop? Hoe is het leven zonder verlies en rouw?

Een ingenieus decor
Het thema van herschepping wordt tastbaar gemaakt aan de hand van een ingenieus ontworpen decor. Dit bestaat uit een landschap van transformerende, geometrische sculpturen, die in beweging gezet kunnen worden door de performers. In dit decor wordt gewerkt met een mysterieus spel van licht- en schaduwwerking.

Over de makers
Siba Sahabi creëert limited design editions en kunstinstallaties, die onder meer getoond werden in de Saatchi Gallery in Londen en in het Museo Nacional de Bellas Artes in Buenos Aires. Skiagraphia – haar eerste dansproductie creëerde zij met de Spaanse flamencodanse Andrés Marín (een van de grote namen en vernieuwers van de Europese flamencocultuur), de Amerikaanse danseres Kalin Morrow (o.a. bekend van haar samenwerking met choreograaf Dunja Jocic), filmregisseur dansdramaturg Marinus Groothof en componist Renger Koning.