fbpx

Zona Franca

Alice Ripoll / Cie Suave

THEATER KERKRADE
wo 26.03.2025
20.00 uur
vanaf € 21,50


Vurige dans in een eclectische mix van Braziliaanse dansstijlen.


De internationaal geprezen choreografe Alice Ripoll presenteert met haar uit de favela’s van Rio de Janeiro afkomstige gezelschap Cie. Suave Zona Franca; een levendige politieke en poëtische ervaring die eclectische Braziliaanse dansstijlen met elkaar verbindt.  

Hoe vrij zijn we om ons eigen pad te kiezen? 

Zona Franca weerspiegelt de aspiraties van de Braziliaanse jeugd op het overgangspunt tussen president Bolsonaro en president Lula. Het is een vurig stuk dat vertelt over de hoop van een generatie die ernaar verlangt zichzelf opnieuw uit te vinden. De titel betekent letterlijk ‘vrije zone’. De voorstelling gaat over de kruispunten die we tegenkomen in het leven. Hoe vrij zijn we om – als het erop aan komt – ons eigen pad te kiezen? In hoeverre worden we op dat moment niet toch beïnvloed door bijvoorbeeld religies, rituelen, omstandigheden of onze eigen groep. Wat kan je levenspad veranderen? Een boek, film, de overheid, een dans? En wat als de samenleving kiest voor oorlog of barbarij? Zijn we dan echt in staat om persoonlijke, individuele keuzes te maken?  

Een vrije mix van Brasiliaanse dansstijlen 

Passinho, dancinha, voguing, samba, hiphop en andere stijlen van urban dance zijn het favoriete speelterrein en laboratorium voor Braziliaanse jongeren, die hun dorst naar het leven en verlangen naar vrijheid willen uitdrukken. Zona Franca gaat verder en combineert daarin ook contactdans, theater, innovatieve zang en volksdansen uit het noorden en noordoosten van Brazilië. Ripoll creëert daarmee een ruimte waar zowel performers als publiek vrijheid kunnen vinden, in een tijd waarin overal ter wereld donkere wolken groeien door sociale, economische en politieke strijd.