fbpx

THEMAPROGRAMMA

dans & actualiteit: de strijd om gelijkwaardigheid


Met Marie Chouinard, Crystal Pite/Yonathon Young, Louise Lecavalier, Robyn Orlin en Koen Augustijnen/Rosalba Torres Guerrero presenteert schrit_tmacher vijf geëngageerde makers die in hun werk pijnpunten blootleggen achter ongelijkheid. Ze schuiven perspectieven op (on)gelijkwaardigheid naar voren.

De Canadese Marie Chouinard hamert op sekse- en genderongelijkheid, Crystal Pite en Jonathon Young laten zien hoeveel machtsverschillen er zijn en Louise Lecavalier toont hoe leeftijd niet tot onderscheid hoeft te leiden. De controversiële Zuid-Afrikaanse Robyn Orlin, opgegroeid onder een apartheidsregime, laat zien we de dehumanisering van ondergeschikten kunnen voorkomen en de Belgische Koen Augustijnen en de Frans-Spaans-Zwitserse Rosalba Torres Guerrero duiken in een wereld van ongelijk verdeeld verdriet. Tijdens nagesprekken waarbij de makers (grotendeels) live aanwezig zijn, maar ook tijdens online videogesprekken maakt schrit_tmacher de pijnlijke verschillen bespreekbaar en de gemene deler tussen deze vijf voorstellingen zichtbaar.  

Onderdeel van het themaprogramma zijn:

Marie Chouinard (CDN) “Radical Vitality”                                                      
Koen Augustijnen (B) en Rosalba Torres Guerrero (E) “Lamenta”                
Louise Lecavalier (CDN) “Stations”                                                                
Robyn Orlin (ZA) “We wear our wheel with pride…”                                       
Crystal Pite (CDN) en Jonathon Young “Revisor”                                            

De nagesprekken (Engelstalig) vinden direct na de voorstelling in de zaal plaats onder begeleiding van moderator Annette Embrechts.